SUP wetgeving per 1 juli 2023

SUP wetgeving per 1 juli 2023

SUP wetgeving per 1 juli 2023

Let op: al het onderstaande is alleen geldig bij verpakkingen die plastic bevatten. Kiest u voor duurzame alternatieven die geen plastic bevatten, dan gaat deze regelgeving dus niet op!

Wat verandert er voor u door de SUP wetgeving per 1 juli 2023?

Klanten van afhaal- en bezorglocaties moeten vanaf 1-juli 2023 betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, of gebruik maken van een herbruikbaar alternatief. Afhankelijk van de situatie gelden er andere regels, het maakt verschil of uw klant bij u op locatie eet/drinkt of het eten/drinken wordt afgehaald/bezorgd. 

Consumptie voor afhalen en bezorgen

Bij consumptie voor afhalen en bezorgen moeten klanten vanaf 1 juli 2023 betalen voor een wegwerpbeker en -bakje als deze plastic bevat én moeten zij gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem, of van een zelf meegebrachte beker of verpakking (bring your own). 

Consumptie op locatie

Bij consumptie op locatie is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Een circulair systeem, waarbij bekers en verpakkingen retour komen voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling is dan verplicht. U heeft dus altijd nog de keuze gebruik te maken van verpakkingen die geen plastic bevatten, denk aan o.a. de materialen suikerriet, karton en palmblad. 

Richtbedragen voor prijzen en verwerking in de kassa

De regelgeving noemt alleen richtlijnen voor het beprijzen van wegwerpbekers en –bakjes die plastic bevatten, daar mag van worden afgeweken:

  • €0,25 voor een beker;
  • €0,50 voor een maaltijd, die kan bestaan uit meerdere bakjes;
  • €0,05 voor bakjes met een eenpersoonsportie groente, fruit, yoghurt, beleg of saus.

De toeslag voor een beker en bakje dat plastic bevat, moet apart op de rekening worden vermeld. Voor de eenduidigheid adviseren we om het op de kassa aan te slaan als “plastic product” of meer specifiek als “plastic beker” en “plastic bakje”. Het geld dat u ontvangt met de verkoop van de wegwerpbekers en -bakjes mag u zelf houden. U heft hierover wel het hoge btw-tarief. 

Welke regels gelden voor uw situatie?

Kantoren, bedrijven                 Horeca                    Evenementen              Sportclubs en                   Algemeen

    en instellingen                                                                                          verenigingen

 

Let op: al het bovenstaande is dus alleen geldig bij verpakkingen die plastic bevatten. Kiest u voor duurzame alternatieven die geen plastic bevatten, dan gaat bovenstaande niet op en hoeft u de klant dus geen toeslag te rekenen voor de verpakking.

Stap over op plastic vrije alternatieven!

Wilt u gewoon nog gebruik maken van wegwerp verpakkingen zonder een bedrag te berekenen aan de klant? Dat kan dus gewoon met plasticvrije alternatieven, Westland Verpakkingen biedt hiervoor een groot assortiment voor verschillende doeleinden. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »