Plastic verbod?

  • Geplaatst op
  • Door het Westland Verpakkingen team
  • 0
Plastic verbod?

Vanaf 3 juli 2021 mogen de specifieke producten niet meer op de markt worden gebracht. In dit blog leggen we uit waarom en hoe nu verder te gaan.

Single Use Plastics

Vanaf 3 juli 2021 krijgen we te maken met nieuwe wetgeving, van de Europese Commissie, voor wegwerpplastics (Single Use Plastics). De wetgeving is samengevat in de "Single Use Plastic Directive" (SUP), een EU-richtlijn die de meest vervuilende plastic producten voor eenmalig gebruik verbiedt. Over wanneer welke plastic producten en andere vervuilende producten aan de beurt zijn heeft het Ministerie van Infrastructuur een poster beschikbaar gesteld welke je hier kunt bekijken. 

Tevens wordt er vanuit de nationale overheid gewerkt aan verdere maatregelen om bij te dragen aan een verbeterde recycling infrastructuur. Er is al gestart met statiegeld op kleine plastic flessen (tot 3 liter). En er komt een ‘bekermarkering’.
Zo is duidelijk te zien dat er plastic in verwerkt is in dat product.
En door het verstrekken van informatie over herbruikbare alternatieven moet de consument, jij dus, bewuster worden.

Westland Verpakkingen heeft een breed assortiment duurzame producten die een mooi alternatief zijn om het plastic te vervangen. En kom je er niet uit? Wij helpen je graag verder door informatie te verschaffen zodat jij makkelijker een keus kunt maken tussen de verschillende producten.
Bel ons gerust voor hulp of informatie. 0174-750429

 

Wat houden de maatregelen in?

Westland Verpakkingen heeft de belangrijkste maatregelen op een rijtje gezet, zoals die naar verwachting van kracht zullen zijn. 

  • Voor de horeca, detailhandel, producenten en consumenten
    Vanaf 3 juli mogen de volgende plastic wegwerpproducten niet meer worden verkocht aan consumenten:
    Plastic bestek (messen, vorken, lepels)
    Plastic borden
    Plastic rietjes
    Plastic roerstaafjes voor dranken,
    Plastic verpakkingen van levensmiddelen en dranken van piepschuim (EPS) waar rechtstreeks uit kan worden gedronken of gegeten, zoals koffiebekers en hamburgerdozen.
    Daarnaast alle producten die gemaakt zijn van oxo-afbreekbare kunststoffen (gewone kunststoffen die uiteenvallen in minuscule deeltjes = microplastics).
    Bij Westland Verpakkingen kun je heel veel duurzame alternatieven vinden.
  • Producenten
    De producenten moeten de consumenten advies verstrekken over het weggooien van wegwerpdrinkbekers. Bovendien zullen de producenten verantwoordelijk zijn voor de kosten van bewustmakingsmaatregelen en de kosten van de inzameling van het plasticafval. Dit omvat de infrastructuur, de exploitatie en het daaropvolgende vervoer en de verwerking van het afval.
  • Horeca en detailhandel
    Wegwerpplastic, bijvoorbeeld verpakkingen van eten en drinken, mag niet meer gratis worden weggegeven. Dit geldt bijvoorbeeld voor koffiebekers, saladeschalen en soepkommen. Net als bij de richtlijn inzake plastic tasjes zullen consumenten extra moeten betalen voor alle eenmalig te gebruiken plastics.
  • Consumenten
    De Lidstaten van de EU / de regering zullen maatregelen nemen om de consumenten voor te lichten en aan te zetten tot verantwoordelijk consumentengedrag. Om zo de gevolgen van zwerfvuil en andere ongepaste afvalverwijdering, ten einde het zwerfvuil van producten die onder het SUP vallen, te verminderen. Ook zal er meer informatie worden verschaft over hergebruik en duurzame alternatieven voor producten voor éénmalig gebruik.

Al in juni 2020 is er een ontwerpbesluit van de EG bekendgemaakt en zo zijn de SUP maatregelen tot stand gekomen. De voorbereidende werkzaamheden hebben op EU niveau enige vertraging op gelopen. Toch moet op 3 juli 2021 de richtlijn in wetgeving zijn omgezet.


Wacht niet langer en neem de stap om SUP proof te worden!

Ongeveer 40% van het plastic dat wordt gebruikt is voor eenmalig gebruik. Hoewel ze handig zijn, worden ze na één keer gebruiken weggegooid.
Nu is het zo dat door de coronacrisis de vraag naar plastic producten enorm is gestegen. Gelukkig lijkt de EG, ondanks de intense druk en lobby-inspanningen van de plasticindustrie, niet af te wijken van de SUP-richtlijn. Toch kunnen we er niet omheen dat de pandemie heeft geleid tot een wereldwijde toename van plastic vervuiling door wegwerpproducten, zoals, gezichtsmaskers, handschoenen en flesjes desinfecterende gel.

Hoe nu verder?

Westland Verpakkingen heeft een Duurzaamassortiment. Hier vind je alternatieven voor een SUP proof toekomst. Wij doen ons best mooie oplossingen aan te bieden voor single used plastic.
Bij ons vind je dan ook producten gemaakt van diverse materialen zoals suikerriet en FSC hout.
Aangezien wij het belangrijk vinden dat de toekomst SUP proof wordt zullen wij continue op zoek gaan naar nieuwe producten. Heb je nog vragen of wil je advies? Neem contact op via [email protected] en wij helpen je verder.

 

De "officiele tekst" van het besluit kun je hier nalezen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Saldo cadeaubon controleren

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »